image

Kina

Dansk og kinesisk hverdagsliv mødes i Næstved

 

undervisningJiaxingHighSchool 
Kinesisk har været oprettet på Næstved Gymnasium og HF siden januar 2010, og hvert år oprettes 1-2 valghold samt en studieretningsklasse alt afhængig af, hvor mange elever der interesserer sig for faget. Sprogfag som kinesisk omhandler ikke kun sprog, men også kultur- og samfundsforståelse. I den forbindelse har skolens samarbejde med Jiaxing No. 4 High School i Zhejiang provinsen ikke langt fra Shanghai været utrolig givende for vores elever.

I august 2010 fik de kinesisk-studerende deres sag for, da de fik besøg af kinesiske gymnasieelever fra netop denne skole. Eleverne boede privat hos de danske elever og fulgte med dem i skole. Der blev også tid til forskellige udflugter i Næstved og omegn samt til København, hvor de kinesiske elever og lærere bl.a. besøgte Christiansborg.

Udveksling er altid en stor oplevelse. Man har forventninger og fordomme, inden man mødes, og uanset hvor åben man prøver at være over for den fremmede kultur, bliver man altid overrasket. De danske eleverne undrede sig bl.a. over kinesernes bordmanere, madvaner samt almindelige dagligdagsting, som da eleverne fra det fjerne østen forbløffede konstaterede, at man da ikke bare kunne drikke vandet direkte fra skolens vandhaner. Det var de ikke vant til i Kina. Danske marcipanbrød viste sig også at være et stort hit!

Julie Bjerregaard Olesen, 2.s, vært for Zhao Quan: "I løbet af den her uge lærte jeg meget om deres kultur på en måde, man ikke kan læse i bøgerne. Her var den inviteret ind i ens hjem. Fx er homoseksualitet hos kineserne slet ikke så accepteret som her. Hun grinte meget af, at vi kendte to mænd, der var gift. Det bedste ved den uge var, at jeg har fået en ven fra en del af verden meget langt væk."

I 2011 var det første kinesiskhold fra Næstved Gymnasium og HF på genbesøg i Jiaxing samt Beijing og Shanghai. Her var der ligeledes kulturelle øjenåbnere og udfordringer, der skulle takles! I august 2012 havde skolen atter besøg af 16 kinesiske elever fra vores samarbejdsskole i Jiaxing.

Tak for nogle dejlige dage i Danmark august 2012 
Afsked på gymnasiets hovedtrappe efter fire dejlige dage sammen på tværs af kloden. 

Næstved Gymnasium og HF har således siden 2009 haft gensidig udveksling af elever med skolen i Jiaxing og besøg af delegationer fra skolen og byen. I 2010 og 2011 har skolen ydermere sendt engelsklærere til Jiaxing for at undervise de kinesiske elever i deres Summer Camp, der typisk ligger i juli.

Jiaxing er en stor og industrielt veludviklet by på ca. 3,3 mio indbyggere i den østlige del af Kina. Byen ligger i samme afstand til Shanghai som Næstved til København. Gymnasiet har ca. 2.000 elever på samme alder som gymnasieelever i Danmark, den er nybygget, har gode undervisningsfaciliteter og universitetsuddannede lærere, så der er tale om et ligeværdigt og kulturelt samarbejde.

Læs eventuelt om samarbejdet mellem Novenco og kinesisk på NGH her

Og den internationale studieretning med kinesisk på A-niveau her.