image

Ukraine - Kiev

Næstved Gymnasium og HF samarbejder med en skole i Kiev. Det er et gymnasium – Scandinavian Gymnasium (Scandy) – hvor der er fokus på de nordiske sprog og den nordiske kultur. Siden 2010 har Næstved Gymnasium haft en udvekslingskontakt med Scandy – hvor det foreløbig er blevet til to udvekslinger.

Den første i foråret 2012 og den seneste i uge 43 (2012). Her blev det til blandt andet et besøg på den danske ambassade, historiske og kulturelle byvandringer, et besøg på Tjernobyl, en tur i teatret og endelig timer på gymnasiet (som altid på udveksling). Og så har eleverne selvfølgelig oplevet de ukrainske studerendes hverdag. Det er nok den største del og oplevelse ved det at udveksle.
Samarbejdet er altså i gang – og fortsætter forhåbentlig i lang tid endnu.
Nedenfor kan man ”opleve” lidt af forårets udveksling

"Og det var Ukraine" af Kirstine Meyling Villadsen og Kristian Andersen, 2RU

En mørk og diset oktober-morgen landede en flok russiskstuderende fra NGH, ”2RU”, i den ukrainske hovedstad Kiev for at begynde et helt nyt udvekslingsprojekt med landets Skandinaviske Gymnasium.
Indlogeringen hos værtsfamilierne gik glimrende, efter en smule akavet stemning, der hurtigt blev lagt på hylden, da tavsheden for alvor var blevet brudt.
De kommende dage i det ukendte land bød på adskillige kulturelle indtryk i form af nye og velsmagende kulinariske oplevelser og et prisleje, der i sandhed kunne få den hårdt studerende SU-afhængige til at føle sig yderst velhavende.

Til en start mindede byen mest om en billedbog om Sovjetunionens fald. Boligblokke, alle i samme afstøbning, stod på rad og række og lignede noget, der for længst havde glemt alt om solens varme stråler. Dette stod dog i kontrast til Kievs centrum, der strålede af liv! Nationalsymbolerne i byen bevidnede da også om en stor fortid. Prægtige stenmonumenter sås så langt øjet rakte, og viste Ukraine som et historisk vidunder.
På det Skandinaviske Gymnasium blev vi dagligt budt på en mere eller mindre storslået frokost, der under alle omstændigheder var noget særligt, for den var kun til os gæster. Derudover medvirkede vi i forskellige sprogklasser, hvor det danske sprog var i fokus, samt andre af Nordens sprog. Vi deltog også i deres ’’Euro-Club’’, en diskussionsklub, hvor et af emnerne var det danske indtryk af de sociale følger af katastrofen ved Tjernobyl, kontra hvordan det var at bo i det land, hvor selve katastrofen indtraf.

Ukraine har utroligt meget at byde på, og turen efterlod en lille gruppe danskere med intet andet end en positiv oplevelse, der var det hele værd.
Genbesøg fra Ukraine

Natten til mandag ankom gæsterne fra det Skandinaviske Gymnasium i Kiev, Ukraine, som 2RU havde besøgt tilbage i oktober, til deres danske værtsfamilier. Ugen skulle have fokus på den danske kultur og startede mandag med en introduktion til Næstveds størrelse gennem et besøg til toppen af vandtårnet ved gymnasiet. Næstveds butikker var også spændende, og derfor var bankerne og den danske valuta i særdeleshed eftertragtede denne dag.
Tirsdag og det meste af onsdagen måtte værterne passe deres undervisning, mens ukrainerne opsøgte historien i Roskilde og Lejre samt det lokale museum i Næstved.

Tredje modul onsdag var dog et fællesmodul for de dansk- og ukrainsktalende. Forskellige billeder med traditionelle danske symboler blev præsenteret for klassen, og således var formålet med dette modul at gøre op for eventuelle forseelser i form af kulturel vekslen gennem verbale udtryk. Aftenen forløb med kreative lege og fællesspisning.
Torsdag drog ukrainerne og 2RU til København, hvor ønsket var at besøge den Russisk Ortodokse Skt. Aleksander Nevskij Kirke, Christiansborg Slot og andre danske seværdigheder. Flere besøgte også Christiania, dog ikke for at få et fagligt udbytte. I første modul om fredagen blev der danset lancier til lyden af traditionel musik for denne dans, såvel som lyden af idrætslærer Arne Johansen, der inderligt kæmpede med at få folk til at gøre, som han ønskede. Lørdag formiddag sagde 2RU farvel til deres gæster i håb om, at de havde haft et godt ophold i Danmark.