image

Kunstnerisk

Studieretninger 2011 / 2012

 

Kunstnerisk

Musik –
Engelsk

Musik A, engelsk A,  
fysik B


Denne studieretning er for dem, der gerne vil have musik og engelsk på højt niveau, men som samtidig ikke ønsker at undvære naturvidenskaben. De tre fag har mange berøringsflader og giver mange muligheder for samarbejde. Der er flere ledige valgblokke i denne studieretning, så der er god plads til yderligere at tone sin uddannelse.

Eksempler på undervisningsforløb:
Kultur og menneskerettigheder: musik og litteratur som våben i frihedskampen, når ytringsfriheden begrænses, f.eks. i Sydafrika under apartheid.
Hvordan bruger unge hiphopkulturens og hiphopmusikkens udsagn og udtryk?
Kan de sorte rollemodeller og deres musik og tekster påvirke uligheden for sorte i det amerikanske uddannelsessystem?

Toneintervaller og toneskalaer:
Hvordan lyder forskellige toneintervaller,
oktav, kvint og så videre, og hvordan anvendes i de musikalsk komposition? De rene intervaller har simple talforhold mellem tonernes frekvens, tallet for hvor hurtigt lufttrykket vibrerer. Hvilke frekvensforhold indgår i dur- og molskalaer? Når man bygger instrumenter, anvender man den såkaldt tempererede skala. Hvordan beregnes frekvensforholdene i den tempererede skala?

Klang: Hvordan lyder forskellige sangstemmers og instrumenters klang og hvordan beskriver man den? Klangen bestemmes af hvordan lydsvingningen er sat sammen af en grundtone og dens overtoner, de toner hvis frekvens er den dobbelte, tredobbelte og så videre af grundtonens. Hvordan måler man de enkelte overtoners styrke i forhold til grundtonen i forskellige klange og hvordan lyder de?

Matematiske mønstre i musikalske kompositioner: I de senere år har nogle komponister for eksempel gjort brug af de såkaldte fibonaccital. Hvilke egenskaber har fibonaccitallene og hvordan bliver de brugt i forskellige kompositioner?

Eksempler på eksamensprojekter:
Sydafrika under Apartheid udtrykt i tekst og musik.
Kultursammenstød.
Det Elisabethanske verdensbillede (Shakespeare).
Afro-kultur og Hip-Hop.
Den tempererede toneskala, teori og historie.
Overtonemønstrene i konisk og cylindrisk borede træblæseinstrumenter.
Musikalsk og naturvidenskabelig undersøgelse af Pelle Gudmundsen-Holmgreen: Triclore.

Eksempler på udadvendte aktiviteter:
Koncerter.
Teaterforestillinger.
Eksperimentariet.
Musikhistorisk museum.
Andre museer.
Studierejse til Skakespeares fødeby Stratford upon Avon, og til det nyrestaurerede Globe Theatre i London, som tilbyder spændende undervisningsprogrammer.