image

Master Class på Science Center

Af Nadia Skov Dyrlund Enevoldsen og Sahar Moeini, 3y


Vi tog fælles med toget til Sorø onsdag formiddag, og ankom til Science Centeret ved middagstid. Her blev vi delt ind på værelser med 1-2 andre personer, hvoraf vi alle kom fra de forskellige gymnasier. Efter indlogering og frokost var vi til et utroligt spændende foredrag om 11/9 og hvordan man på Ground Zero har fundet beviser på, at det ikke var flyene, der fik World Trade Center til at styrte sammen.

Efter en kort rundvisning i selve centeret, blev endnu et foredrag holdt, hvor der både var diasshow om forskning i kold fusion, samt nogle eksperimenter, hvori de visuelt forklarede, både hvad kold fusion kan gøre for os, men også hvilke problemer der ligger i kunne skabe fusionen.

Efter aftensmaden var der postersession, hvor vi alle fremlagde enten vores SRP eller SRO, og derefter var der kort tid til hygge, som de fleste brugte på at se fodbold, og klokken 23 skulle der være stille.

Torsdag startede allerede med morgenmad 6.30, og klokken 7.00 tog vi af sted mod København, hvor vi skulle tilbringe hele dagen. Her startede vi på DTU Space, hvor vi hørte om kæmpelyn til kanten af rummet; et spændende foredrag om helt nye opdagelser, hvor lyn i større størrelse går fra skyerne og op til rummet, modsat hvad vi kan se på jorden. Derefter var der en kort pause, og dernæst en foredrag om, hvordan solens aktivitet påvirker jordens klima, og hvordan danske forskere har været nede i kulminer og lignende for at kunne teste deres hypoteser uden solens påvirkning. Under dette foredrag var vi også nede for at se det kammer, de bruger til deres forsøg.

Efter frokost gik vi til Niels Bohr Instituttet, hvor vi hørte to foredrag, der begge blev filmet til fjernsynet. Det første foredrag var om de helt nye opdagelser, som de har gjort i Cern, da de endelig fik partikelacceleratoren til at virke. Det andet foredrag var om atomure, og hvordan disse fungerer i praksis. Efter begge foredrag fik vi mulighed for at stille spørgsmål, og dette udnyttede alle MasterClass eleverne med stor fornøjelse.

Da foredragene var færdige, gik vi alle den lange vej fra Niels Bohr Instituttet til Vesterbrogade, hvor vi (Fordi Lærerne fik lov at bestemme) skulle spise på Ankara (Igen igen). Det sidste på programmet var et foredrag om universet kaldet ”Den kosmiske forbindelse” på Tycho Brahe Planetariet, men her var vi desværre alle sammen enige om, at niveauet var en anelse for let.

Ca. 21.30 var vi tilbage på Science Centeret i Sorø, og aftenen gik med at snakke, hygge, se TV og spise sandwichs.

Fredag morgen var der heldigvis først morgenmad klokken 8.00, men de morgenfriske stod op klokken 7.00 og tog på en løbetur rundt om Sorø sø. Resten af os nød at sove længe ovenpå den hårde dag før. Men herefter skulle vi også selv i gang med at lave noget; Vi blev delt op i 3 grupper, hvor Science Centeret havde sørget for, at vi ikke var i gruppe med nogen fra vores værelse, og at alle gymnasierne blev blandet, så vi nåede at få lært alle at kende. De tre grupper skulle alle lave noget forskelligt: Fysikshow, CSI kemi og noget med røntgenstråling. Fysikshow-gruppen blev delt op i to, hvor vi skulle vise forsøg til hinanden – Der var alt fra at putte uspiselige ting i mikroovnen til at få æg ned i kolber uden at ødelægge dem. De to andre grupper kan vi ikke berette om, da vi ikke var på disse hold.

Efter frokost var der GPS-løb, hvor vi blev delt ind i forskellige hold. På hvert hold var der to ude at løbe, og to sad inde foran en computer for at guide de løbende hen til næste post. I samarbejde skulle vi svare på nogle spørgsmål, og dette klarede grupperne meget forskelligt – Men sjovt var det.

Til sidst var der kun at pakke sammen og komme hjem igen, udmattede efter en hård, men utroligt lærerig og spændende MasterClass tur, hvor vi også fik glæde af at lære de andre to skolers elever at kende.