Talentudvikling

Hvad er dit talent?

På NGH har du rig mulighed for at udvikle dit faglige talent!

 

I langt de fleste fag har vi særlige tilbud til særligt talentfulde elever. Vi har blandt andet en række master class-hold i naturvidenskabelige, humanistiske og kunstneriske fag, hvor udvalgte elever kommer på ekskursioner og får særlige undervisningsforløb på et højt niveau uden for skoletiden. Du kan også blive en del af Akademiet for Talentfulde Unge (ATU), som er et talenttilbud med en faglig bredde, hvor du bliver præsenteret for humaniora, naturvidenskab, samfundsvidenskab og sundhedsvidenskab eller en af vores mange andre frivillige aktiviteter.  

Master Class
NYHED - Musik Master Class

MUSIK MASTER CLASS

Musik Master Class er for dig, der elsker musik og vil arbejde seriøst på at blive bedre.  Du vil lære mere om teori og hørelære; du kan forbedre dig på et instrument/vokal, du vil lære at skrive din egen musik. Vi tilbyder fællesskab med andre musikere, soloundervisning, undervisning i teori, hørelære og performance. Desuden tilbyder vi i samarbejde med Næstved Musikskole soloundervisning til fordelagtig pris (ca. 24 lektioner årligt). Der vil være et begrænset antal pladser på Musik Master Class, hvorfor der er optagelsesprøve.

Vi forventer af dig:

 • at du vil involvere dig i det kreative miljø omkring Master Class og musikmiljøet på NGH
 • at du spiller et instrument/synger på et acceptabelt niveau og kan lidt noder
 • at du består optagelsesprøven til Musik Master Class (skriv, spil, syng og svar) i starten af skoleåret

MULIGHED FOR MGK

Som en del af musiklivet på NGH samarbejder vi med Næstved Musikskole og MGK Sjælland, om muligheden for at tage en studentereksamen, samtidig med at du går på MGK.

Se mere her: www.mgksjaelland.dk

For yderligere information kontakt Lasse Bentz: be@ngh.nu eller Jacob Leinum: le@ngh.nu

 

Akademiet for Talentfulde Unge

Programmet begynder i midten af 1.g eller 1.HF og foregår uden for skoletiden. Her møder du faglige udfordringer og socialt fællesskab med andre dygtige studerende som dig. 

Programmet adskiller sig fra andre talenttilbud ved at have en faglig brede. Derfor bliver du præsenteret for humaniora, naturvidenskab, samfundsvidenskab, business og sundhedsvidenskab gennem seminarer, foredrag, workshops, virksomheds- og kulturbesøg.

Over fire semestre kommer du igennem modulerne:

 • Akademisk metode & tankegang
 • Akademisk formidling
 • Akademisk fordybelse
 • Akademisk arbejde

I hvert semester er der minimum fire obligatoriske seminarer og et bredt udvalg af valgfrie arrangementer. Derudover bliver der afholdt en årlig sommercamp.

Kunne du tænke dig at blive en del af ATU, skal du kontakte lærer på NGH Lars Fredholm (lf) via din elevmail.

Læs mere på www.ungetalenter.dk  

Forskerspirer

Projektet giver dig med et stort fagligt overskud mulighed for at fordybe dig i et selvvalgt emne og udarbejde forslag til et forskningsprojekt.

Du kan lave projekter inden for alle fagområder, og der er mange muligheder inden for både humaniora, naturvidenskab, samfundsvidenskab og sundhedsvidenskab. 

Er du interesseret, skal du kontakte lærer på NGH Lars Fredholm (LF). Han kommer også rundt i alle 2.g og 1.hf-klasser og fortæller om Projekt Forskerspirer.

Læs mere om tilbuddet på Forskerspirers hjemmeside.

 

Georg Mohr

Formålet med Georg Mohr er at stimulere interessen for matematik ved at udfordre de dygtigste matematik-elever med opgaver, hvis sværhedsgrad ligger ud over det, de møder i den daglige undervisning.

Vinderne af konkurrencen får mulighed for at gå videre til den Internationale Matematik Olympiade (IMO).

Kan du lide at tumle med matematiske problemer, kan du deltage i NGH's Georg Mohr-studiekreds. Du kan finde mødedatoerne i Lectio og møder bare op.

 

Samfundscup

Samfundscup er en spændende og interessant landsdækkende konkurrence for elever med samfundsfag på A- og B-niveau. Vi debatterer og forsøger at finde innovative løsningsforslag på samfundsmæssige problemer og dyster mod omkring 2500 elever på landsplan. Vores mål er at nå hele vejen til finalen, der foregår på Christiansborg i foråret 2017. Læs evt. mere på www.samfundcup.dk

Kontaktperson: Georg Polke (GP)

European Business Games

Mange elever fra erhvervsøkonomi-holdene på NGH deltager hvert år i EBG, og skolen klarer sig de fleste år rigtig flot. Det er både sjovt og lærerigt.

En sammenkobling af fagets teori og praksis giver både større økonomisk forståelse og et større udbytte af undervisningen.

Ideen bag EBG er at afprøve elevernes iværksætterevner ved at lade dem ikke bare opfinde nye produkter, men også udarbejde forretningsplaner, lave markedsanalyser og arbejde med alle de andre aspekter, der er ved at starte egen virksomhed.

Eleverne lærer bl.a. at:

 • formulere virksomhedens idé
 • opstille forretningsplan, finansiering og budget for de første tre år
 • lave markedsanalyser og markedsføringsplan
 • opstille en plan for virksomhedens organisation
 • vurdere ideens bæredygtighed.

En vigtig del af EBG er også, at eleverne skal have kontakt med banker, erhvervslivet og offentlige myndigheder. 

Innovation og iværksætteri er afgørende for at skabe nye arbejdspladser i Danmark. 

Forfatterhulen

I forfatterhulen er der plads til din kreative udfoldelse, når vi udforsker forskellige skriftlige genrer. Gennem skriveøvelser og sparring forfatter vi alt fra digte og fantasyromaner til sangtekster og teatermanuskripter.

Kontakt en af følgende lærere, hvis du er interesseret i at slippe din indre forfatter løs:

Stine Birgitte Nikolajsen (NI), Jacob Fihl-Jensen (JF), Ina Kjølby Korneliussen (IN)

 

BiologiOlympiaden

Konkurrencen vil udfordre dine færdigheder i at tackle biologiske problemer, og du vil komme til at beskæftige dig med biologiske eksperimenter og undersøgelser.

Målet er at samle talentfulde studerende og derved forsøge at udfordre og stimulere de studerende til at udvide deres talenter og fremme deres karriere som forskere.

Klasser med biologi eller bioteknik på højniveau bruger ofte en undervisningstime på at deltage i den indledende runde. Er du dygtig nok, går du måske videre til semifinalen, hvor du dyster mod gymnasieelever fra hele landet.

I finalen udvælges der fire vindere, der skal repræsentere Danmark i den internationale biologiske olympiade (IBO) ledsaget af to teamledere, der repræsenterer landet.

Her kan du læse mere om biologiolympiaden.

I skoleåret 2015/16 var Emilie Bache fra 3.w på NGH en af de fire danske vindere, der repræsenterede Danmark i Hanoi i Vietnam.

 

KemiOlympiaden

Konkurrencen er inddelt i en række udtagelsesrunder, hvor de fire bedste elever går videre til den Internationale Kemiolympiade (IChO). Her har du mulighed for at møde mennesker fra hele verden. 

Første runde foregår i din egen klasse, hvor du tager en teoretisk prøve. Her må du kun bruge lommeregner og databog som hjælpemidler. Klarer du dig godt, kan du indsende din besvarelse til bedømmelse. De 40 bedste elever på landsplan bliver udtaget og inviteret til anden runde. 

Anden runde afholdes på Gefion Gymnasium og KU. Her vil der være et par foredrag, en teoretisk prøve og en laboratorieprøve. 

Alle gymnasieelever - uanset alder - kan deltage i 1. og 2. runde. Er du fyldt 20 år pr. 1. juli kan du desværre ikke deltage i de efterfølgende runder og IChO. Aldersgrænsen er en internationalt fastsat grænse. 

3., 4. og 5. runde bliver afholdt på DTU, AU hhv. Gefion/KU, og der er ikke udskilning imellem disse runder. Her vil du få inspirerende foredrag om mere avancerede områder af kemien. I hver runde vil der være en teoretisk og praktisk prøve, og på baggrund af disse bliver de fire bedste elever udtaget til at deltage i IChO. 

Udtagelsen af de fire finalister finder sted på Carlsberg, hvor de andre naturvidenskabelige olympiader også er med.

Læs mere på www.kemiolympiade.dk

FysikOlympiaden

Fysikolympiaden er en dansk og international konkurrence for gymnasieelever i løsning af fysikopgaver. Hvert år deltager over 80 lande i den internationale finale.

Konkurrencen indeholder tre dele:

 • Den indledende runde
 • Den danske finale
 • Den internationale finale

De 30 bedste deltagere fra første runde går videre til den danske finale, som afvikles på Niels Bohr Instituttet, H.C. Ørsted Laboratoriet på Københavns Universitet. 

Den danske finale består af en teoretisk prøve og en eksperimentbaseret prøve - begge noget sværere end prøven ved den indledende runde. 

Pensum til den danske finale er det samme som til studentereksamen, højt niveau, inklusive stoffet i magnetiske og elektriske felter. 

De 12 bedste fra finalen udtages til videre træning. Herefter sker den endelige udtagelse af de fem vindere (som udgør det danske hold ved den internationale konkurrence) ved en prøve, der både indeholder en teoretisk del og to eksperimentelle prøver (hver på 2½ time). 

Du kan læse mere om FysikOlympiaden.